Op de huid van de tijd

Kansen zien en benutten. Wendbaar inspelen op wat zich voordoet, wanneer het zich voordoet. Dat kan dankzij de solide backing van BPV accountants en belastingadviseurs. Deze tijd vraagt een groot adaptief vermogen van ondernemers, managers en bestuurders. Met de heldere adviezen, no-nonsense aanpak en oprechte betrokkenheid van onze adviseurs ziet u meer, weet u meer en kunt u meer.

Aan uw zijde

Vijfendertig professionals ondersteunen vanuit onze kantoren in Geleen en Roermond het ondernemend vermogen van een internationaal gezelschap klanten en relaties. Kleine, middelgrote en grote ondernemingen varen op onze financieel-economische en administratieve expertise. Onze pragmatische, laagdrempelige no-nonsense cultuur garandeert korte communicatielijnen met betrokken adviseurs en experts die weten wat u wilt en nodig heeft.

Vanuit twee vestingen stellen wij onze expertise, inzichten en kennis tot uw beschikking aan onze klanten in Limburg, Oost-Brabant en de Euregio. BPV is in het bezit van een WTA-vergunning en met de Belastingdienst hebben wij een Horizontaal Toezicht convenant gesloten. 

Verzorgingsuitkering na langdurige samenwoning

Partneralimentatie tussen voormalige samenwoners wordt voor de inkomstenbelasting hetzelfde behandeld als bij ex-echtgenoten. De uitkeringen zijn aftrekbaar als onderhoudsverplichtingen als voldaan wordt aan de in de wet gestelde voorwaarden. Er moet sprake zijn van in rechte vorderbare periodieke uitkeringen en verstrekkingen die berusten op een dringend morele verplichting tot voorziening in het levensonderhoud. De uitkeringen zijn belast bij de ontvanger.

Voor de schenkbelasting is de partneralimentatie een schenking, maar deze is vrijgesteld voor zover sprake is van het voldoen van een natuurlijke verbintenis. Een dringend morele verplichting en een natuurlijke verbintenis zijn inhoudelijk gelijk. Er bestaat dus geen onderscheid tussen de inkomsten- en de schenkbelasting voor zover het een alimentatiebetaling tussen ex-echtgenoten is.

Tussen ex-echtgenoten bestaat een wettelijke zorgverplichting op grond van het familierecht in de vorm van een dringend morele verplichting en voor samenwoners geldt deze verplichting niet. Er bestaat een mogelijkheid om de zorgverplichting vast te leggen in de samenlevingsovereenkomst waardoor een natuurlijke verbintenis ontstaat. Er zijn echter geen richtlijnen voor de toetsing van een alimentatiebetaling tussen ex-samenwoners.

Goedkeuring Staatssecretaris: Ex-samenwoners worden hetzelfde behandeld als ex-echtgenoten. Voor de fiscaal aanvaardbare hoogte van de onderhoudsuitkering kan aangesloten worden bij de zogenoemde Tremanormen (vastgesteld door de Expertgroep Alimentatienormen van de rechterlijke macht).

Wij zijn lid van

register_belasting_adviseurs sra nba inaa_group dnhk