Op de huid van de tijd

Kansen zien en benutten. Wendbaar inspelen op wat zich voordoet, wanneer het zich voordoet. Dat kan dankzij de solide backing van BPV accountants en belastingadviseurs. Deze tijd vraagt een groot adaptief vermogen van ondernemers, managers en bestuurders. Met de heldere adviezen, no-nonsense aanpak en oprechte betrokkenheid van onze adviseurs ziet u meer, weet u meer en kunt u meer.

Aan uw zijde

Vijfendertig professionals ondersteunen vanuit onze kantoren in Geleen en Roermond het ondernemend vermogen van een internationaal gezelschap klanten en relaties. Kleine, middelgrote en grote ondernemingen varen op onze financieel-economische en administratieve expertise. Onze pragmatische, laagdrempelige no-nonsense cultuur garandeert korte communicatielijnen met betrokken adviseurs en experts die weten wat u wilt en nodig heeft.

Vanuit twee vestingen stellen wij onze expertise, inzichten en kennis tot uw beschikking aan onze klanten in Limburg, Oost-Brabant en de Euregio. BPV is in het bezit van een WTA-vergunning en met de Belastingdienst hebben wij een Horizontaal Toezicht convenant gesloten. 

Reparatiewetgeving emigratieheffing pensioen- en lijfrente rechten heeft geen terugwerkende kracht

 

Bij emigratie van een natuurlijk persoon wordt een zogenaamde conserverende aanslag opgelegd voor de waarde van pensioen- en lijfrenterechten, ter voorkoming van misbruik (bijvoorbeeld afkoop) van deze rechten na emigratie. Nadat begin 2009 uit de rechtspraak gebleken was, dat dit wettelijk systeem in strijd kan komen met belastingverdragen, is de wet per 15 juli 2009 gewijzigd.

De Hoge Raad heeft nu geoordeeld, dat deze wetswijziging geen terugwerkende kracht heeft, dat wil zeggen dat de conserverende aanslag voor pensioenrechten alleen betrekking mag hebben op de waarde van pensioenrechten die na 15 juli 2009 zijn opgebouwd.

Voor lijfrenterechten geldt dat de conserverende aanslag alleen betrekking mag hebben op de waarde van de rechten die tussen 1992 en 2001 of na 15 juli 2009 zijn opgebouwd.

Deze uitspraak geldt voor het belastingverdrag tussen Nederland en Frankrijk uit 1973 en de meeste andere oudere belastingverdragen en heeft tot gevolg dat het vaststellen van conserverende aanslagen voor pensioen- en lijfrente rechten zeer gecompliceerd wordt in de praktijk.

Deze uitspraak geldt niet bij emigratie naar België op grond van het belastingverdrag tussen Nederland en België uit 2001.  

Wij zijn lid van

register_belasting_adviseurs sra nba inaa_group dnhk